piątek, 18 grudnia 2009

EAU DE TOILETTE



Woda toaletowa została stworzona specjalnie z myślą o mężczyznach ceniących harmonię, elegancję i nowoczesność.

Skąd ten zmysłowy zapach?...

Cytryna z Włoch
Kwaśna i soczysta, pełna słońca cytryna swoje korzenie znajduje w południowo-wschodniej Azji, skąd przez Persję, Syrię i Palestynę trafiła do Europy. Współczesna nazwa Citrus wywodzi się z indyjskiego słowa chitra - nadzwyczajny, przecudowny. Naturalny olejek otrzymywany ze skórek sycylijskich cytryn ma świeży, niezwykle delikatny, ciepły cytrusowy zapach. Wykazuje lekko stymulujące działanie, łagodzi napięcia.

Drzewo różane z Brazylii
Znany również pod nazwą palisander, ten szlachetny gatunek drzewa pochodzi z deszczowych lasów Ameryki Południowej, głównie terenu Brazylii i Peru. Jego drewno to niezliczona ilość barw: od bieli, poprzez czerwienie i fiolety do czerni. Olejek eteryczny drzewa różanego ma subtelny zapach o kwiatowo-słodkiej nucie z domieszką drzewno-korzennych tonów, w niczym nie przypominający zapachu kwiatu róży.

Kwiat pomarańczy
Olejek pozyskiwany z pachnących, białych kwiatów gorzkiej pomarańczy znany jest bardziej pod nazwą neroli – na cześć Księżniczki Anny-Marie de la Termoille, żony hrabiego Nerola, która upodobała sobie zapach olejku. Ze względu na wyjątkową woń kwiaty pomarańczy rzucane też były na powierzchnię wody, której używano następnie do mycia ciała. Ciepły, lekko słodki aromat olejku silnie odpręża, uspokaja, koi duszę i rozwiewa złe myśli. Do wyprodukowania jednego kilograma olejku neroli potrzeba aż tony płatków.

Kardamon z Gwatemali
Po szafranie jest najdroższą rośliną korzenną świata. Posiada biało-niebieskie, podobne do irysów kwiaty, z których powstają trójgraniaste, kapsułkowe owoce zawierające niewielkie nasiona o niespotykanym cytrynowo-imbirowym aromacie. W perfumiarstwie kardamon stosowany był już w czasach starożytnych. Wtedy też znalazł zastosowanie jako afrodyzjak - dodawany do eliksirów miłosnych zarówno w kulturze arabskiej jak i indyjskiej, gdzie znalazł ważne miejsce vajikarana – jednej z dziedzin ajurvedy.

Imbir
Palący i lekko gorzki w smaku korzeń imbiru w medycynie azjatyckiej uchodził za "gorący", powodujący ogień w ciele i stosowany był jako afrodyzjak. Niezwykle cenna przyprawa, dawniej stosowana jako środek płatniczy i jeden z najcenniejszych surowców leczniczych w medycynie indyjskiej, tybetańskiej i chińskiej. Ma specyficzny, pełen świeżości i egzotyki, silny cytrusowy aromat przeplatany nieco słodkawą, nieco drzewno-leśną nutą

Drzewo cedrowe
Uważane jest za króla wśród drzew niczym lew wśród zwierząt. Pełne życiowej siły, majestatyczne drzewo cedrowe potrafi przetrwać nawet osiemset lat. Olejek eteryczny drzewa cedrowego ma ciepły, słodki zapach z cierpkim, balsamiczno-drzewnym, żywicznym podtonem. Jest nierozerwalnie związany z historią wonności, kiedy podczas obrzędów religijnych i palenia drewna cedrowego wierzono, że wonny dym unoszący się ku niebu zaniesie do bogów modlitwy i pozwoli spojrzeć łagodnie na składających ofiary.

Tabaka
Legenda mówi, że jest „dziełem diabła” lub „diabelskim zielem”. Kiedy w 1492 roku Krzysztof Kolumb dopłynął do wybrzeży Ameryki, odkrył nie tylko Nowy Świat, ale także silnie pobudzającą i uzależniającą tabacco. W okresie świetności występowała w kilku gatunkach i różnych odcieniach - od najłagodniejszej żółtej po najostrzejszą – brązowa i czarną, a dodatki przypraw nadawały nowy wymiar aromatu. Olejek eteryczny uzyskuje się z białych, różowych lub czerwonobarwnych płatków kwiatowych o bogatej, zdecydowanej woni.

poj. 100 ml

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz